En första information om trapphusrenoveringen

Det finns mycket att ta hänsyn till vid en totalrenovering av trapphus. Man bör beakta husets kulturhistoriska värde. Vår fastighet är uppförd 1884 och fasaden går tillbaka på ett slott utanför San Remo i Italien enligt handlingar Stockholms Stadsmuseum. Denna stil kallas nyrenässans. I trapphusen är det en blandad stil. Vid denna tid tog man sig full frihet att blanda stilarter. I trapphusen från denna epok kan man finna medeltidsromantik, nygotik, nyrenässans, nyklassicism för att bara nämna några. Vår fastighet är kraftigt förändrad under tider och jag minns att i min ungdom att detta var ett spektakulärt hotell, Hotell Jarlos International. En kulturhistorisk korrekt utförd renovering höjer värdet på våra bostäder, samtidigt som vi kan njuta av en vacker miljö i huset, men det är också viktigt att beakta kostnaderna.

Efter att ha inhämtat ett flertal offerter har styrelsen beslutat att välja nedanstående två firmor för trapphusrenoveringen.

J.Elfstedt AB för renovering av samtliga tre trapphus avseende el, måleri och slutligen golv, rengöring, vaxning och polering. I gårdshusen kommer elementen på n.b. att centreras och förses med elementskydd. I gathusets entré kommer handledarna tas bort samt på ett plan eftersom de sattes upp för en handikappad person som en tid bodde här och är således sekundära, elementen kommer att förses med elementskydd, ram samt klöverplåt. På vissa plan i gårdshusen finns en del äldre fönsterbänkar i carrera samt en del i trä svartmålade, de i trä kommer att marmoreras i carrera. I gårdshusen saknas med något undantag avslut på handledarna , nya kommer att svarvas. I gathuset saknar vi ett avslut på ett plan, ett nytt kommer att tillverkas. Elfstedts har ett eget snickeri.

El att sortera bland kablage förefaller nödvändigt inför denna renovering. Därefter inspårning, spackling etc. Automatisk dörröppnare till hushålls soprummet. Dörren kommer tillbaka med hänsyn till våra medlemmar på n.b. Alla kontakter, belysningsknappar (  blir sensorstyrda ) byts ut. Detta betyder att hela trapphuset tänds upp vid närvaro, armaturer i entréer lyser kontinuerligt. Belysning av blyglas fönstren, en kontinuerlig led belysning ovanifrån som sätter fokus på det bästa vi har. I gathuset ny belysning på vissa plan, till höger, till vänster som saknar detta. Nytt låssystem planeras för porten. Möjligheten att kunna öppna bägge dörrarna undersöks, vilket skulle öka framkomligheten och minska slitage då man går in med cykel, barnvagn etc. Genom att detta företag har en bred expertis inom flera områden har vi kunnat få en totalentreprenad där mycket ingår till ett kompatibelt pris. Mer om Elfstedts www.elfstedts.se. Ny tak armatur i gathus och gårdshus.

Dekorationsmåleri och färgsättning har tagits fram i samråd med experterna på Elfsteds och Björkstads . Måleriet kommer att utföras med brytningar i naturliga pigment, Gårdshusen, dörrar ,handledare samt innanfönster i engelskt rött, en målad ej ådrad färg som kan påminna om trä, mahogny. Infästningar handledare i bronserad ton. Tak bruten vit. Vägg troligen 0,5% kimröksgrå, vi kommer att provmåla för att hitta rätt. Brytfärger naturliga pigment, är Ni intresserade besök t.ex  Gysinge centrum för byggnadsvård , Storgatan 31.

Gathuset väggar och tak som ovan, snickerier svart halvblank, räcke svart matt för att påminna om gjutjärn. Tak bruten vit.

Björkstads dekorationsmåleri AB, Entré bröstning i ungefärlig nivå av nuvarande handledare, rougé dé rangé (röd), Carrera(vit) vägg, Henriette(beige) infälld fris, Portor (svart) ram,valv mot trapphus kolmård (grön). Ytterport in och utsida svart och förses med ett mer tidstypiskt draghantag. Björkstads har mycket gott anseende- är även medlem i FIBOR (www.fibor.org) en lång meriterad erfarenhet av renoveringar slott, herresäten samt trapphus, för mer info se www.bjorkstads.nu eller titta in i portarna Skeppargatan 6 och Grev Magnigatan 15.

Säkerhetsdörrar, i samband med renoveringarna kommer medlemmar att på egen bekostnad erbjudas ett tillval av säkerhetsdörr som kommer att vara ett typsnitt av den äldre modellen som finns i fastigheten. Förutom säkerhetsaspekten är det en klart ljudisolerande faktor. Ju fler som beställer desto lägre pris. Detta förutsätter postboxar. Mer information om detta kommer senare i separat utskick.

Styrelsen för Bostadsrättföreningen Lindormen 4

Styrelsens kontaktperson är Helene Gerschman, helene@lindormen4.se


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>